Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /storage/content/19/160519/2017.stadsbyggnadsdagen.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /storage/content/19/160519/2017.stadsbyggnadsdagen.se/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping
Lyckliga platser – hur valet av boende påverkar hela ditt liv
Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, håller en föreläsning om hur viktig platsen blivit för den ekonomiska utvecklingen. Charlotta kommer bland annat att prata om urbanisering, digitalisering och globalisering och hur dessa krafter påverkar gapet mellan stad och land. Du vänta dig en spännande föreläsning om omvända samband och lära mer om vad det faktiskt är som får människor att flytta eller stanna på vissa platser i dagens samhälle.
Vad ser du för trender idag som kommer att påverka stadsutvecklingen och vilka platser människor väljer att bo på?
Klart är att större städer växer snabbare än andra platser och att detta är en utveckling som pågått under en mycket lång tid. Större städer har många fördelar: de har en starkare arbetsmarknad, de har mer saker att välja på och de har mycket rörelser in och ut med nya människor vilket gör att man kan träffa nya människor att byta idéer med och lära av. Men samtidigt har framgångsrika städer också stora utmaningar med alltmer växande klyftor, brist på bostäder och segregation. Jag tror att de platser som kommer att klara sig bäst i framtiden är de som lyckas vara bra platser för så många olika typer av människor som möjligt och inte enbart för de som är högutbildade och tjänar bra.
Du pratar om att det är viktigt att attrahera den kreativa klassen. Vilka är det?
Det finns en lång tradition inom forskningen som visar att humankapital är viktigt för tillväxt. Traditionellt sett har vi ekonomer fångat ”humankapital” genom att se på hur stor del av arbetskraften som har en högre utbildning. Den kreativa klassen var ett alternativt mått till detta humankapitalmått som fokuserar på vad man gör när man arbetar snarare än vilken utbildning man har. Man kan något förenklat säga att den kreativa klassen är de som i hög grad har betalt för att tänka på jobbet. Samtidigt så är det självfallet en stark koppling mellan dessa båda mått eftersom många som har betalt för att tänka också har en högre utbildning.
Tillsammans med Richard Florida har du tagit fram tre T:n för ekonomisk tillväxt: teknologi, talang och tolerans. Kan du utveckla vad dessa ord innebär och vad de har för betydelse för en stads framgång?
Detta är tre områden som också har en tradition inom forskningen som betydelsefulla för tillväxt. Richard Florida var definitivt inte först med att föra upp dessa tre områden som viktiga, men han var en av de första att få stort genomslag med dessa tankar hos beslutsfattare. Richards tanke var att alla tre var viktiga och att det inte räcker med två av tre. En plats kan ha mycket teknologi och talang men om man inte är villig att lyssna av de nya idéerna (tolerans för det som är nytt) så kommer man inte kunna dra nytta av varken teknologin och talangen fullt ut.