Hållbarhetschef, Vasakronan
Hållbart = lönsamt
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, har en bakgrund som civilingenjör från KTH och har arbetat i fastighetsbranschen sedan mitten av 1990-talet. 2008 blev Anna Vasakronans miljöchef och hon har sedan dess ansvarat för företagets miljöarbete. Under 2012 utökades Annas ansvar till att omfatta även andra frågor inom bolagets hållbarhetsarbete och sedan dess är hon bolagets hållbarhetschef.
Under sina år som miljö- och hållbarhetschef på Vasakronan har Anna bland annat arbetat fram Sveriges första gröna hyresavtal och världens första gröna företagsobligation. Hon var även en av initiativtagarna till att Sweden Green Building Council bildades 2009.
Anna som är en flitigt anlitad talare både i Sverige och utomlands, har ett brinnande intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor och hur de kommer att påverka människor, företag och våra samhällen i framtiden. I mars 2013 blev hon utsedd till månadens Stockholmare för sitt arbete med miljö- och klimatfrågor. Under 2015, 2016 och 2017 utsågs hon till en av Sveriges 100 hållbarhetsmäktigaste personer och i oktober 2015 blev hon utsedd till Årets samhällsbyggare.
På Vasakronan jobbar ni med koncepten “Gröna kontor” och “Gröna flyttar” för att hjälpa hyresgästerna att agera mer miljövänligt. Kan du beskriva vad det innebär?
Vi har under en lång tid ansträngt oss för att minska miljöpåverkan från själva byggnaden men vi vet att när ett företag hyr en lokal så uppstår det också miljöpåverkan från sådana saker som hyresgästen normalt sett kontrollerar och tar ansvar för. Eftersom det finns ett stort intresse för gröna lokaler så tänkte vi att det därför förmodligen finns ett intresse av gröna kringtjänster, som till exempel flytt.
Hur ökar man medvetenheten och viljan att minska energi- och resursanvändningen inom byggsektorn?
Vi ser att intresset har ökat markant de senaste åren och nu är nästan all nyproduktion miljöcertifierad. Den största drivkraften är ekonomisk och viljan kommer helt enkelt av att fler förstår att miljö och ekonomi går hand i hand. Ett grönt hus genererar högre intäkter, lägre kostnader, bättre fastighetsvärden men också bättre finansieringsmöjligheter.
Kan man bygga både hållbart och lönsamt?
Det är det ohållbara som kommer att vara olönsamt. Naturresurser, som till exempel energi och byggmaterial kommer att bli mycket dyrare och då måste man hushålla bättre med dem för att kunna få lönsamhet.